top of page
  • Daniela Garcia

Hvorfor lærer vi ikke om seksualitet? Det er ikke tabu


Engasjert: Daniela skriver om et tema mange ungdommer er opptatt av. FOTO: Faksimile Fredriksstad Blad/Colorbox.

Vi normaliserer ikke sex og seksualitet ved å stadig skyve vekk det som egentlig står oss nærmest.

Dagens ungdom lever et veldig åpent liv. Vi deler livene våre på sosiale medier og hvis det er noe vi lurer på, kan vi spørre Google. Men du lærer ikke hvordan å fungere i et samfunn ved hjelp av en app eller på internettet. Det er her de voksne i livene våre spiller en stor rolle, blant annet lærere. Vi lærer å regne ut ligninger og kvadratrot, men hvorfor lærer vi ikke om seksualitet?

På barneskolen har man en dag hvor man snakker om pubertet. På ungdomsskolen har man en dag med seksualundervisning, men er dette nok?

Vi kan ikke bare tre et kondom på en banan og bli fortalt at sex er dårlig. Seksualitet er en del av identiteten vår, så hvorfor blir den delen av oss presset ned og sett på som skamfullt? Vi lærer kun om heterofile relasjoner, og det er bare så vidt.


Flere seksualiteter

Vi lærer ikke om alle de andre seksualitetene som finnes. Det vi lærer, er at homofili er attraksjon til det samme kjønn, heterofili er attraksjon av det motsatte kjønn og å være trans er å være «født i feil kropp». Men hva med resten av mangfoldet som panfili, polliamory, bifil, aseksuell, intersex og ulike kjønnsidentiteter. Er dette en mental lidelse eller bare den du er? Sånt lærer man ikke på skolen. Er ikke dette urettferdig, og ikke minst isolerende for folk med en annen seksualitet eller kjønnsidentitet?

Mange unge føler at de ikke vet nok om kropp og seksualitet og ønsker derfor svar på spørsmålene sine, men de kan ikke alltid spørre foresatte. Å lære ungdom om kropp og sex er ikke bare foreldrene sitt ansvar, men også lærerne sitt. I tillegg viser forskning at barn og unge føler seg tryggere når de snakker med fremmede eller helsearbeidere enn når de snakker med familie.

Så lenge de føler seg trygge vil de stille flere spørsmål og bli klokere rundt temaet. Ikke bare trenger vi kunnskap, men foreldrene våre også. De trenger å vite hvordan å håndtere vår seksualitet og eventuelle spørsmål som vi har. Hvorfor skoler ikke tilbyr kurs for foreldre vet ikke jeg. Det jeg vet, er at det trengs. Vi kan ikke fortsette med så lite seksualundervisning, så vi må slutte å skamme oss og åpne opp sinnet vårt.


Innlegget er også publisert hos Fredriksstad Blad23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page