top of page
  • Are Bye

Ungdommer i Onsøy savner lokale tilbud


Lokale tilbud. Adrian Johan Pinås ønsker at Onsøy prioriteres. FOTO: Faksimile Fredriksstad Blad/Geir A. Carlsson


Det er veldig få ting eldre ungdommer kan finne på i egen hjembygd, Onsøy.

Det er nesten ingen lokale aktiviteter som for eksempel festivaler og konserter, i tillegg har vi verken kino eller lignende. Eldre ungdommer må derfor dra helt til Fredrikstad for å få det moro.


Her utnytter ikke kommunen et bra potensial siden Onsøy er et veldig trygt sted for ungdommer å oppholde seg. For i Onsøy er det veldig få utesteder som gjør at det blir veldig lite offentlig drikking og bråk sent på kveldene.

Jeg tror den største grunnen til at Onsøy har så lite aktiviteter i forhold til Fredrikstad er at det nåværende rådhuset som Onsøy blir styrt av ligger i Fredrikstad sentrum. Dette gir en stor favorisering av hvor den kommunale økonomien blir fordelt. Derfor blir ungdommer fra 14-17 år rett og slett «tvunget» til å reise til sentrum for å dra på slike aktiviteter, som ett avbrekk fra den vanlige hverdagen.


Lite lokale tjenester

Lokale tjenester som tannlege og eldrehjem har også blitt flyttet til Fredrikstad. Nå må elever ved Gressvik ungdomsskole dra helt til byen for å få sjekket tennene sine. Før lå tannlegekontoret bare noen meter unna ungdomskolen. Dette gjør at elevene må ofre unødvendig mye skoletid, samtidig som det blir mer komplisert å finne frem til tannlegekontoret. Jeg har personlig gått glipp av mange unødvendige skoletimer grunnet akkurat det.

Det blir også vanskeligere for mange ungdommer å møte besteforeldrene sine, etter at det lokale gamlehjemmet Onsøyheimen ble revet. Jeg vet at det er planer om å bygge et nytt et, men dette prosjektet har vart i årevis hvor det nesten ikke har blitt noen forandring. Dette gjør at unge møter besteforeldrene sine mye sjeldnere, som til slutt kan ende med at det blir for sent.


Det er ennå håp

Jeg tror disse problemene kan bli løst hvis kommunestyret og fylkestinget prioriterer Onsøy mye mer. Dette vil selvfølgelig bli mye lettere dersom Onsøy blir løsrevet fra storkommunen Fredrikstad, slik at Onsøy igjen kan bli en egen kommune. Men at det skal skje, er dessverre veldig usannsynlig.

Derfor tror jeg den beste løsningen er at både kommunestyret og fylkestinget får flere representanter fra Onsøy. Dette vil gjøre det lettere for Onsøy å bli sett, samtidig som de vil få mer informasjon fra en som har erfaring fra området.


Dette innlegget er også publisert hos Fredriksstad Blad.

24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page